Praktische informatie over de koffiedriehoek
In deze gids vind je praktische informatie over de koffiedriehoek: hoe is het klimaat, wat is de beste tijd om te gaan, hoe lang moet je er blijven, hoe zit het met de wifi en is de koffiedriehoek veilig. Hier lees je tips en handige informatie over de koffiedriehoek.
Klimaat
De koffiedriehoek is een heuvel- tot bergachtig gebied, met steden die op meer dan 2000 meter hoogte liggen, zoals Manizales in Caldas. Het klimaat is tropisch, met warme dagen en nachten die flink kunnen afkoelen. De gemiddelde temperatuur ligt er rond de 22 graden. Caldas is bergachtiger, waardoor het daar kouder is dan in het lagergelegen Quindío.
Beste reisperiode
De koffiedriehoek is het hele jaar door te bezoeken. Het regent er veel, vooral in de maanden april/mei en september t/m november. Wij zijn 2x in de Zona Cafetera geweest, de eerste keer in maart 2019 en de tweede keer eind september 2024. In de maand maart waren er korte buitjes in de middaguren. Eind september regende het ook vooral ‘s middags, maar waren het flinke buien die een stuk langer duurden. We hadden ook gesprekken met de locals over het weer en deze vertelden ons dat de regentijd in Salento eigenlijk geen regentijd meer is en de droge tijd geen droge tijd. Door El Niño is alles veranderd en het weer niet echt meer te voorspellen. Rond de kerst en oud & nieuw periode is het hoogseizoen, van half december tot half januari. Ook de paasweek en (lange) weekenden zijn erg druk in Salento, dus als het kan, vermijd dan deze periodes. Oogsttijden van de koffiebonen zijn april/mei en okt/dec. Voor de meeste actie op de koffieplantages is dat de beste tijd om de koffiedriehoek te bezoeken.
Events:
- Januari: Carnaval van Riosucio/Caldas
- Maart: Risaralda bird festival in Pereira
- Juni: Fiesta Internacional del café in Calarcá (Quindío)
- Oktober: Fiestas Cuyabras de Armenia, viering van de verjaardag van de stad Armenia
Hoe lang blijven?
Dit hangt er helemaal van af wat je wilt doen. Als je alleen naar Salento en de Valle de Cocora wilt, dan is 3-4 dagen prima. Wil je meer zien van de koffiedriehoek en misschien ook een meerdaagse trekking in PNN los Nevados maken, dan kun je jezelf makkelijk 2 weken vermaken. Lees verder voor voorbeeldroutes en meer informatie over de koffiedriehoek.
# NaarColombia tips
#Tip 1
Vlieg van Bogotá naar Armenia en begin je reis in de koffiedriehoek in Quindío, in het zuiden van de koffiedriehoek. Klim hierna via Risaraldas omhoog naar Manizales, waar je de reis in de koffiedriehoek beëindigt. Vanaf hier vlieg je terug naar Bogotá of je reist verder met de bus naar Medellín
#Tip 2
Klik hier voor een voorbeeldroute in de koffiedriehoek
Belangrijke info A-Z
Kun je pinnen in de koffiedriehoek? Worden credit cards geaccepteerd, is de koffieregio veilig, waar vind ik een dokter of tandarts en wat moet ik meenemen naar de Zona Cafetara? Deze en andere handige informatie over de koffiedriehoek vind je hier.
Drinkwater
Water uit de kraan is niet drinkbaar. Als je de hygiëne ergens niet vertrouwt, kijk dan uit met ijsblokjes, salades en ongekookte groente.
Geldzaken
- Je kunt veilig pinnen. In de grotere steden kun je het beste in winkelcentra (veilig) pinnen. Banken hanteren allemaal hun eigen tarief voor ATM-transacties
- Credit en debit cards worden in de meeste grotere winkels en restaurants in de steden geaccepteerd. Reis je off the beaten track, dan kun je vaak alleen contant betalen
- Wij konden nergens betalen met US$. In Salento hebben we toen wat dollars gewisseld (tegen een ongunstige koers weliswaar). Als je grotere bedragen pint, is dat voordeliger dan wisselen
- €1=ongeveer 4000COP. Kijk hier voor voor de actuele wisselkoers: wisselkoers Colombiaanse peso
Locals & taal
Er wordt weinig Engels gesproken in de koffiedriehoek, dus een basiskennis Spaans is erg handig. Toch kom je er ook meestal wel uit als je niet verder komt dan een paar woorden Spaans. De locals zijn over het algemeen erg behulpzaam en geduldig en staan klaar om je te helpen, ook al is het in gebarentaal -:)
Medisch
Vaccinaties
Er is geen gele koorts of andere vaccinatie verplicht voor de koffiedriehoek. (behalve de (2) verplichte covid vaccinaties). Klik hier voor algemene medische informatie in Colombia.
Medische hulp
Er zijn services zoals Angeles Al Llamado die naar je toe kunnen komen, als je behoefte hebt aan een doktersconsult in de koffiedriehoek. Meer weten over deze service? Lees dan hier over onze eigen ervaring met de Angeles Al Llamado.
Ziekenhuizen
o.a.
Armenia: Hospital San Juan de Dios
Pereira: Hospital Universitario San Jorge
Manizales: Hospital Universitario de Caldas
Tandartsen
o.a.
Armenia: Dentisalud Armenia
Pereira: Sonrident 160
Manizales: Vive Dental
Meenemen
- Laagjes kleding! Overdag is het warm, maar ‘s avonds kan het flink afkoelen. Als je naar PNN Nevado del Ruiz gaat, bereid je dan sowieso voor op lage temperaturen. Neem kleding mee, die je met elkaar kunt combineren; een hemdje, t-shirt korte mouw, t-shirt lange mouw, dunne sweater en een fleece jack.
- Het regent regelmatig (vooral ‘s middags), dus neem een regenjack of poncho mee
- Hiking schoenen
- Slippers en evt. een badjas voor de thermaalbaden
Nederlands consulaat
Nederlands consulaat
Er is geen Nederlandse ambassade of consulaat in de Koffiedriehoek. Kijk hier voor het dichtstbijzijnde consulaat.
Supermarkten en drogisterijen
Openingstijden
Supermarkten zijn over het algemeen open van 8.00uur tot 21.00uur. Er zijn een aantal drogisterijen 24/7 open.
Supermarkten
- Éxito, Jumbo en Carulla zijn populaire supermarken. Carulla is een duurdere supermarkt die veel geïmporteerde producten verkoopt. In Pereira vind je verder de Supermercado Surtifamiliar en in Manizales Mercaldas. Super Inter heeft diverse supermarkten in de koffiedriehoek.
- Bij de grotere supermarkten zoals Éxito, worden ook medicijnen verkocht.
- Tienda Olímpica; hier worden ook medicijnen verkocht in de Drogerias Olímpica 24/7
Veiligheid
De Koffiedriehoek is een van de meest veilige regio’s van Colombia. In de grotere steden is het meer oppassen, met name in Pereira.
Pinnen
Gebruik de pinautomaten in winkelcentra en supermarkten waar je veilig kunt pinnen
Wifi
De meeste grotere hotels en hostels hebben wifi, in ieder geval in de gemeenschappelijke ruimtes. Reis je off the beaten track, dan is er vaak geen of onstabiel internet.