Mijn reis naar de Llanos

Mijn reis naar de Llanos Orientales, begon met een autorit van Yopal naar natuurreservaat Hato la Aurora, een rit van zo’n 5 uur door uitgestrekte vlaktes, naar “the middle of nowhere”. 

We kwamen dichter bij het natuurreservaat en zagen prachtige vogels, een kaaiman en capibara’s. Volgens Nelson heeft Reserva la Aurora het grootste aantal wilde dieren na de natuurreservaten in Zuid Afrika. 

Bij aankomst op de luchthaven van Yopal, stonden chauffeur Alex, Nelson en Jennifer van Juan Solito Ecolodge me al op te wachten. Nelson, eigenaar van de lodge, had inkopen gedaan in Yopal en samen met hem zou ik meerijden naar de lodge.

Colombiaanse cowboyhoed
Voordat de rit van zo’n 5 uur begon, kocht ik op de luchthaven wat snacks. Ook ging ik met Jennifer naar een hoedenwinkel, waar ik een originele Llanero Sombrero kocht. Tijdens het passen van de verschillende hoeden, kreeg ik meteen een “mini cursus” over het gebruik en onderhoud van de hoed. Wat een leuke eerste ervaring in de Llanos, het land van de Llanero’s en Llanera’s!

Indiase koeien
De eerste uren ging de rit over een asfaltweg. Toen we buiten de stad bij een brug aan kwamen, was er een opstopping. Het bleek dat er maar 1 auto tegelijk over de brug mocht rijden.

Het landschap was heuvelachtig en we zagen veel grazende “Indiase koeien”, die herkenbaar zijn aan een bult op hun rug. Hierna begonnen de uitgestrekte -woestijnachtige- vlaktes. Er waren ook kale stukken land die gekapt zijn om -illegaal- rijst te verbouwen, vertelde Nelson.

Paz de Ariporo
Onderweg stopten we bij een restaurantje in het dorp Paz de Ariporo, voor een lunch met gegrilde kip. De hitte in het dorpje hakte erin en het was een verademing om weer in de Toyota Hilux met airco te stappen.

Montañas del Totumo
Na een eindeloze zandweg, naderden we het dorpje Monta
ñas del Totumo. Tot mijn verbazing was er toen ineens een stuk asfaltweg, die weer stopte toen we het dorp uitreden. Nelson vertelde dat de petroleummaatschappij de geasfalteerde weg had geschonken aan de bewoners van het dorpje.

Na het gladde asfalt, ging de weg weer over in een zandweg met flinke stenen. Hierna werd de weg alleen maar slechter en werd ik flink door elkaar geschud.

Reserva la Aurora
Dichter bij Reserva la Aurora zagen we mooie vogels, een kaaiman en capibara’s. Volgens Nelson heeft Reserva la Aurora het grootste aantal wilde dieren ter wereld na de natuurreservaten in Zuid Afrika. Dit wakkerde mijn nieuwsgierigheid natuurlijk extra aan!

Juan Solito ecolodge
Inmiddels begon de zon al te zakken en dit was een mooi gezicht op de eindeloze vlakte. In het donker kwamen we aan bij Juan Solito ecolodge, waar gastvrouw Marysol me met een limonade op stond te wachten. Jeremiah bracht me naar mijn kamer en op de badkamer kreeg ik mijn eerste “verrassing”: Een gigantische kikker zat me met grote ogen aan te kijken!

“Je bent in Los Llanos”, dacht ik bij mezelf, je zult nog wel meer zien dan een kikker op de kamer!” Toch vroeg ik Jeremiah liefjes om de kikker te vangen en naar buiten te brengen en dat deed hij met een lach van oor tot oor.

Huis hertje Pippa
Na de lange reis, genoot ik van een ijskoud Poker biertje in het restaurant en kreeg ik mijn tweede verrassing: “huis hertje” Pippa keek met haar grote ogen nieuwsgierig de keuken in  -:)

Na het eten kwam “regelneef” Jeremiah met me bespreken, hoe de rest van de week er ongeveer uit zou zien. We besloten dat m’n eerste activiteit een ochtendwandeling met hemzelf zou zijn.

Weer terug op mijn kamer, zat de kikker weer op “zijn” plekje op de wastafel. Aaaah!!

 

Reisdatum: februari 2020.

Check onze reisgids Casanare -de Colombiaanse safari- voor meer info over de Llanos Orientales. Hotel nodig in Yopal voorafgaand aan je trip, check dan hier de mogelijkheden.