Medische zorg

Algemeen

Om je goed voor te kunnen bereiden op je trip, hebben we de informatie over eventuele vaccinaties voor je op een rij gezet. Ook vind je hier informatie over wat handig is om mee te nemen, met welke algemene medische ongemakken je te maken kunt krijgen en wat te doen als je medische hulp nodig hebt in Colombia.

Medische zorg
De medische zorg in Colombia staat als goed bekend. Voor locals kan het lastig zijn om toegang tot de (juiste) zorg te krijgen, maar als toerist heb je daar geen last van; de medische zorg voor toeristen is over het algemeen goed geregeld. In Colombia is er over het algemeen veel persoonlijke aandacht voor jou als patiënt. Nadeel is wel dat niet alle artsen Engels spreken.

Reisverzekering
Sluit een reisverzekering af met voldoende dekking voor medische kosten en eventuele spoedopname in het ziekenhuis. Check ook of “corona zorg”  wordt gedekt. Reis je naar een gebied met verhoogd risico (oranje of rood volgens het ministerie van buitenlandse zaken), dan dekt jouw verzekering je hoogstwaarschijnlijk niet in dat gebied.

De lokale hulpdiensten zijn bereikbaar via het algemene alarmnummer 123

Covid-19

-updated februari 2024-

Momenteel zijn er geen Covid-19 regels om Colombia in te komen. Kijk hier voor meer informatie.

Dokters en tandartsen

Doktersbezoek in het hotel
De meeste hotels hebben een vaste dokter die zij kunnen bellen als een van hun gasten medische hulp nodig heeft. 

Medic App is een App service, waarbij je 24 uur per dag via App een doktersconsult “aan huis” kunt aanvragen. Er zijn mobiele, Engelstalige dokters in Bogotá, Medellín, Cartagena, Santa Marta, Cali, Barranquilla, en Bucaramanga.

Check de sectie praktische informatie uit de reisgids  als je een dokter of tandarts nodig hebt in Medellín, Bogotá, Cartagena, Cali, Barranquilla, de koffieregio of een van de andere bestemmingen in Colombia.

Drogisterijen & medicijnen

Drogisterijen
Drogisterijen in Colombia zijn tot laat open, sommigen zelfs 24 uur per dag. Bekende drogisterijen in Colombia zijn Drogueria Olimpica, Farmatodo, la Rebaja. Ook de grote supermarkten zoals Jumbo en Exito hebben en ruime keuze aan medicijnen.

Bezorgservice
Er zijn ook drogisterijen en Apps zoals Rappi die medicijnen thuis afleveren. 

Medicijnen in Colombia
Veel medicijnen, zijn in Colombia verkrijgbaar onder een andere naam, o.a.:

  • Acetaminofen of Dolex =  Paracetamol
  • Amoxilline = antibiotica. Meestal zonder recept verkrijgbaar
  • Ditopax F masticables = zuigtabletten bij gasvorming en zuur
  • Enterogemina = ampullen, bij diarree en andere darmproblemen
  • Ketolifeno = antihoest siroop
  • Mareol = vergelijkbaar met Primatur of Dramamine. Helpt om reisziekte te voorkomen
  • Noraver = verlicht keelpijn en is anti-sceptisch. Verkrijgbaar in tabletten en spray 
  • Smectab = anti- diarree middel in poedervorm, dat je oplost in water
  • Oscillococcinum = homeopatisch middel om te verkomen dat griep erger wordt. (ipv vitamines)
  • Home made medicijn bij griep: Agua panela con limon. Dit drankje zal bijna elke Colombiaan je aanraden bij een griep of flinke verkoudheid. 
Gele koorts en overige vaccinaties

Gele koorts komt niet voor in hoger gelegen gebieden en is daarom niet nodig voor steden als Bogotá en Medellín. Ook voor Barranquilla, Cartagena en Cali is geen gele koorts prik nodig.

Gele koorts (en bewijs) prik is wel verplicht als:

  • Je via Brazilië, Colombia binnenkomt
  • Je reist naar natuurpark Caño Cristales

Gele koorts prik wordt aangeraden voor:
De laaggelegen gebieden en de kust; de Llanos Orientales, Leticia en Amazone, Ciudad Perdida en de Nationale Parken “off the beaten track”, Casanare, Guajira, Putamayo, Tayrona, Santa Marta en kuststreek, Rio Sucio en Chocó. Klik hier voor een volledige lijst.

Gele koorts prik halen in Colombia?

  • Je kunt je gratis tegen gele koorts laten inenten op de luchthaven van El Dorado, bij hospital Fontibón, naast de internationale vertrekhal. Dit moet op tijd omdat de prik pas na 10 dagen werkt
  • Je kunt jezelf ook laten inenten bij een arts, ziekenhuis of bij het Rode Kruis. Dit kan op veel plaatsen in Colombia gratis.

Overige vaccinaties

Hieronder vind je een aantal aangeraden vaccinaties. Dit kan per persoon verschillen en is afhankelijk van reisroute, verblijfsduur en persoonlijke situatie. Laat je daarom persoonlijk adviseren door je huisarts of de GGD.

Kijk voor informatie over eventuele verhoogde actuele gezondheidsrisico’s, op de site van het Ministerie van Buitenlandse Zaken

DTP
In het buitenland, loop je over het algemeen meer risico om difterie, tetanus en polio op te lopen, daarom wordt een vaccinatie aangeraden aan alle reizigers naar Colombia

Hepatitus A
Hepatitus A kun je krijgen van besmet water of eten, ongeacht waar je eet of logeert. Daarom wordt een vaccinatie aangeraden aan alle reizigers naar Colombia

Tyfus
Tyfus kun je krijgen van besmet water of eten. De vaccinatie wordt aangeraden als je kleinere steden of gebieden in het binnenland bezoekt, of als je een avontuurlijke eter bent. 

Hepatitus B en Rabiës
Aanbevolen als je langer dan 3 maanden in Colombia bent, maar dit hangt ook af van je persoonlijke situatie 

Hoogteziekte en andere ongemakken

Hoogteziekte
Dit kun je  oplopen in gebieden die boven 2500 meter liggen, zoals Bogotá. 

Hoe herken je hoogteziekte?
De meest voorkomende, milde symptomen zijn: misselijkheid, hoofdpijn, kortademigheid, gebrek aan eetlust, slecht slapen, duizeligheid en jezelf zwak voelen.

Hoe voorkom je hoogteziekte?

  • Laat je lichaam wennen aan het hoogteverschil door voldoende rust te nemen. Kom je net aan in Bogotá, maak dan pas op de plaats. Ga niet meteen je eerste dag in Bogotá vol plannen met activiteiten, maar doe het rustig aan
  • Heb je al een of meerdere milde symptomen, stijg dan niet verder en geef je lichaam de tijd om zich aan te passen aan de hoogte.
  • Als je autorijdt, doe dan de ramen een stukje open, hierdoor krijg je minder snel last van de hoogte
  • Drink weinig alcohol en cafeïne 
  • Drink voldoende water
  • Voorkom onderkoeling

Reizigersdiarree
Diarree wordt veroorzaakt door besmet voedsel en water. Ben je hier gevoelig voor of vertrouw je de hygiëne ergens niet, drink dan water uit de fles of gefilterd water en pas op met ijsblokjes,  sapjes en ongekookte groente. 

Oververhitting
Het kan op bepaalde plekken erg warm worden, o.a. aan de kust en in de binnenlanden, zoals de Llanos Orientales. Plan daar de meest inspannende activiteiten dan ’s ochtends vroeg of in de namiddag en doe het tussen 12 en 3 rustig aan. Blijf vooral ook voldoende water drinken. Zonnebrand kun je in elk klimaat oplopen en in de hogere gebieden, verbrand je zelfs sneller dan in de lager geleden gebieden.

Verkoudheid/griep
Vooral als je te maken hebt met hoogte- en temperatuurverschillen tijdens je reis, kun je hiermee te maken krijgen. De drogisterijen in Colombia hebben een ruim assortiment aan medicijnen voor een beginnende verkoudheid/griep.

Malaria

Malaria komt niet voor in gebieden die hoger liggen dan ongeveer 2000 meter. Er is een (klein) malariarisico in de jungle, in de regio’s Chocó en het Amazonegebied. 

Wel of geen malariatabletten?
Of je wel of geen malaria tabletten moet innemen, hangt van diverse factoren af. Waar ga je precies naar toe, slaap je binnen of buiten? Veel reizigers nemen een noodvoorraadje malariatabletten mee, zodat ze dit kunnen innemen op het moment dat zich symptomen voordoen en niet onnodig hoeven te slikken als er geen symptomen zijn. Jouw persoonlijke situatie, kun je het beste met je dokter bespreken. Ook bij de accommodatie waar je verblijft, zal men je hierin kunnen adviseren.

Vermijden van muggenbeten
Om malaria te voorkomen, is het vermijden van muggenbeten essentieel. De muggen die malaria overdragen, steken tussen zonsondergang en zonsopgang. Draag kleding met lange mouwen en broekspijpen, slaap onder een klamboe en gebruik een antimuggenspray met DEET.  

Het vermijden van muggenbeten is ook essentieel voor het vermijden van andere tropische ziektes zoals Dengue, Chikunguya en Zika. Deze ziektes kunnen voorkomen in lager gelegen gebieden (beneden ongeveer 2000 meter). 

 

Paklijst
  • Bewijs reisverzekering
  • Bewijs gele koorts vaccinatie als je naar een risicogebied gaat 
  • Zonnebrandcrème
  • Muggenspray 
  • Loratadine: tegen allergische reacties, zoals bij huidirritaties, verkoudheid en beten van insecten en zandvliegen
  • Antidiarree tabletten
  • Paracetamol
  • (Noodvoorraadje) Malaria tabletten als je naar een risicogebied gaat
  • Je eigen medicijnen als je een bepaald merk gebruikt. Colombia heeft een ruim assortiment aan medicijnen, maar vaak onder een andere merknaam dan je gewend bent