Amazone

Home 9 Amazonegebied 9 Amazone

Een paradijs voor liefhebbers van natuur, cultuur en avontuur

De Amazone (ofwel het departement Amazonas) ligt in het zuiden van Colombia. Alleen al de naam spreekt bij veel reizigers tot de verbeelding….. dichte jungle, wilde dieren en lange boottochten op de Amazone rivier.

De hoofdstad is Leticia, dat ligt bij het drielandenpunt met Peru en Brazilië. (Tres Fronteras) Er wonen ruim 60.000 mensen in department Amazonas, de meeste mensen wonen in en rond Leticia. Met een oppervlakte van 109.665km2, is dit het grootste departement van Colombia, maar ook een van de dunst bevolkte. Er zijn meer dan 28 indianenreservaten, waarmee de cultuur van de indiaanse gemeenschap -zoals de Yucuna, Huitoto en Tikuna- wordt beschermd. Een aantal van deze gemeenschappen hebben zich opengesteld voor het toerisme, waardoor wij als reizigers kunnen kennismaken met hun tradities en cultuur.

In de reisgids Amazone, vind je alles wat je moet weten om jouw reis naar de Amazone te plannen: Wat kun je er allemaal doen? Hoe kan je tours regelen? Waar kun je het beste overnachten en hoe bereid je jezelf voor op een reis naar de Amazone. Je leest het hier!

Wat doen in de Amazone?

Must do’s

1. Spot wildlife

Er is een grote diversiteit aan dieren in de Amazone. Zo leven er apen, luiaards, roze en grijze dolfijnen, slangen, krokodillen en nog veel meer. Hoe dieper je het binnenland in gaat, hoe meer kans je hebt om wildlife te spotten. Houdt er wel rekening mee dat je geduld nodig hebt om wilde dieren te zien, omdat zij vaak goed gecamoufleerd zijn of overdag slapen. Een goed moment om wilde dieren te spotten is ‘s ochtends vroeg.

  • Maak je een boottocht op het Tarapoto meer, dan heb je een goede kans om grijze- en (de minder voorkomende) roze dolfijnen te zien. 
  • Een interessante excursie is een bezoek aan de apenopvang van de  Stichting Maikuchiga. De apen worden hier verzorgd, met als doel om later weer terug te zetten in het wild. 

    2. Maak een wandeling in de jungle

    Jouw lokale gids kan je alles vertellen over het medicinale gebruik van de planten in het regenwoud en de vele insecten, vlinders en vogels. Ook ‘s avonds een magische ervaring, omdat je de kans hebt om dieren te zien die je overdag niet ziet, zoals tarantula’s (vogelspinnen) en pijlgifkikkers.

     

    3. Overnacht bij een indiaanse gemeenschap

    Een van de highlights van een reis naar de Amazone, is een bezoek aan een indiaanse gemeenschap. Dit staat garant voor een hele bijzondere ervaring, waarbij je leert over de rituelen en over de speciale band van de gemeenschap met de natuur. Er zijn meer dan 60 inheemse stammen in de Amazone, met de Tikuna als de belangrijkste groep. Zo kun je o.a. overnachten bij La Ceiba in de indiaanse gemeenschap Mocagua op 1u varen van Leticia.  Verder kun je verblijven in de Tikuna gemeenschap San Martin de Amacayacu op 2.5u varen van Leticia. Hier kun je overnachten bij Casa Grigorio, van de Nederlandse Heike en haar man Jose. Andere indiaanse communities waar je kunt overnachten zijn Santa Sofia op 1u varen van Leticia en Macedonia op 1.5u varen van Leticia. Lees hier verder voor meer info en tips. 

    4. Ga kajakken

    De perfecte activiteit tijdens het regenseizoen, als het water hoog genoeg staat om door de ondergelopen jungle te manoevreren en uit te kijken naar wildlife en vogels.

    5. Spot de verschillende vogelsoorten

    Er zijn maar liefst 674 verschillende vogelsoorten in de Amazone. Puerto Nariño en Amacayacu National Park zijn twee goede plekken om de meer dan 20 soorten papegaaien te spotten. Colombia Remote Adventures is een touroperator die een gespecialiseerde meerdaagse tour aanbiedt om vogels te spotten. 

    7. Vis op piranha's!

    Een must do in de Amazone! En wees niet bang voor de scherpe tandjes…als je beet hebt dan helpt de gids je om de piranha van de vislijn af te halen -:)

    6. Bezoek het eco-dorpje Puerto Nariño

    Puerto Nariño is een relaxed ecodorpje op 2 uur varen van Leticia. In het ecodorpje rijden geen auto’s en het is er lekker rondslenteren langs de met graffiti beschilderde huisjes. Je kunt er met een dagtrip naar toe, maar omdat er veel te doen is in de omgeving, is het ook leuk om er te  overnachten en ter plekke dagtrips te boeken. Zo kun je er dolfijnen spotten op het Tarapoto meer en de apenopvang bezoeken van stichting Maikuchiga in Mocagoa. 

    8. Proef de lokale keuken

    De lokale riviervis wordt gestoomd in bananenbladeren, waardoor deze extra mals van smaak is. Een andere specialiteit in de Amazone is huisgemaakt ijs. Er zijn veel soorten ijs, met de smaken van het verse fruit, zoals acai bessen. Meer over het eten in de Amazone en het lekkere verse fruit, lees je in Amazone culinair.

     

    Zo plan je jouw reis naar de Amazone

    1. Boek een vliegticket naar Leticia

    Ga je naar de Colombiaanse Amazone, dan is jouw startpunt Leticia. Vluchten gaan via Bogotá, er zijn geen rechtstreekse vluchten uit andere grote steden in Colombia. Lees hier meer over hoe je in Leticia komt per vliegtuig of per boot vanuit Brazilië en Peru.

    2. Kies de uitvalbasis voor jouw reis


    Om de Amazone te kunnen ontdekken, heb je een lokale gids nodig, die de jungle kent. Bovendien heb je transport nodig, want diep het binnenland, is vervoer alleen per boot mogelijk. Daarom is het belangrijk om jouw uitvalbasis te kiezen; de basis van waaruit je de bezienswaardigheden bezoekt en tours maakt. Ben je eenmaal in de Amazone, dan is internet slecht of niet aanwezig, dus een goede voorbereiding voor je trip is essentieel. Het toerisme heeft zich het meest ontwikkeld in Leticia en Puerto Nariño en hier kun je dagtours met lokale gidsen boeken bij touroperators of bij de hotels. Een andere optie is om een meerdaags verblijf boeken bij een indiaanse gemeenschap in het binnenland.

    Hoe maak je jouw keuze voor de perfecte uitvalbasis voor jouw Amazone avontuur? 

    Hierbij kun je jezelf het volgende af vragen: wat verwacht ik van mijn reis naar de Amazone? Wat wil ik zien en doen? Wat voor mate van comfort wil ik? Wil ik een all-inn trip waarbij alles inclusief is of wil ik alleen mijn accomodatie boeken? Check hier de opties voor een meerdaagse trip met gids vanuit Leticia.

    #1 Wil je een zo authentiek mogelijke ervaring in de Amazone?
    Boek dan een verblijf diep in de jungle, bij een indianengemeenschap, waar overnachtingen, vervoer, tours en eten en drinken vaak zijn inbegrepen in de prijs. Je verblijf begint met een boottrip vanuit Leticia. Lokale gidsen nemen je mee op tours en je laten kennismaken met de cultuur en tradities van de indiaanse gemeenschap. Bovendien hebben deze gidsen een goed oog voor het spotten van vogels en wildlife. Houd er rekening mee dat de voorzieningen basic zijn: houten cabins met een bed en muskietennet, zonder airco of fan, geen of zeer beperkt wifi en meestal beperkte elektriciteit. 

    Je kunt o.a. deze gemeenschappen bezoeken:
    * Santa Sofia, 1u van Leticia
    * Mocagua, 1u van Leticia
    * Macedonia, 1.5u van Leticia
    * San Martín de Amacayacu, 2.5 u van Leticia
    Check hier meer info en tips

    #2 Wil je overnachten in de natuur, maar dichter bij Leticia en met wat meer comfort?
    Boek dan een accommodatie in de omgeving van Leticia. Er zijn hotels rond 10-20 km buiten Leticia die in de natuur liggen, maar goed bereikbaar zijn met een taxi, tuk-tuk of de bus.


    Check hier meer info en tips.

    #3 Wil je overnachten in een relaxed eco dorpje, waar je ter plekke natuur-en culturele tours kunt boeken?
    Puerto Nariño is een handige uitvalbasis voor dagtrips in de omgeving, zoals dolfijnen spotten op het Tarapoto meer en het bezoeken van de apenopvang van stichting Maikuchiga in Mocagoa. In het ecodorpje rijden geen auto’s en het is er lekker rondslenteren langs de met graffiti beschilderde huisjes.

    Het dorp ligt op 2 uur varen van Leticia. Als je de trips ter plekke gaat regelen, is kennis van het Spaans meer dan handig! Voor de tours vanuit Puerto Nariño zal het lastiger zijn om een engelstalige gids te kunnen regelen.
    Check hier meer info en tips

    #4 Wil je liever in Leticia overnachten en dagtrips maken?
    Wil je in de stad overnachten en toch de omgeving zien, dan is er genoeg keuze aan hotels. Houd er wel rekening mee dat dagtrips vaak in grote groepen gebeuren en dat je meer “on the beaten track” blijft. Je hebt een betere kans om wildlife te spotten als je dieper het binnenland in gaat. Voor een betere ervaring, kun je een privé gids boeken, zodat je niet vast zit aan het tourschema van de groep.
    Check hier meer info en tips

    #5 Wil je online een meerdaagse trip boeken naar de Amazone?
    Check dan hier de mogelijkheden voor meerdaagse tours.

    3. Check deze tips voor je een accommodatie boekt

    Tip #1
    Check wat is inbegrepen tijdens je verblijf.
    Bij de meeste accommodaties moet je apart bijbetalen voor transport naar/van het hotel, tours en activiteiten. Check ook of je verblijf inclusief ontbijt is en ander eten en drinken. Als er geen restaurant ter plekke is, dan kun je je hierop voorbereiden door boodschappen te doen in Leticia. Als je de kosten voor overnachtingen, transport, gidsen, eten en drinken bij elkaar optelt, kan het vaak goedkoper zijn om een “all-in” trip te boeken.

    Tip #2
    Wees voorbereid op de seizoenen

    Er zijn twee seizoenen in de Amazone: het droge seizoen en het regenseizoen, of wel het seizoen met laag water en het seizoen met hoog water. Tijdens het regenseizoen kan de rivier wel 10 meter hoger zijn dan in het droge seizoen!

    Het regenseizoen is ideaal voor boot- en kajaktrips. In het droge seizoen kun je meer hikes maken en het kan makkelijker zijn om wildlife te spotten. 

    Tip #3
    Houdt rekening met de vertrektijden van de expressboot
    De laatste boot van Leticia naar Puerto Nariño -die onderweg verschillende stops maakt – gaat om 14.00u. Hierdoor kan het handig zijn om te overnachten in Leticia voordat je de boot pakt. Omdat de boot erg populair is bij locals, kun je jouw ticket het beste ruim van tevoren betalen, zodat je niet het risico loopt dat jouw plek wordt weggegeven. Je kunt jouw hotel vragen om het ticket alvast voor je te reserveren. Hier lees je meer info over de expressboot.

    Tip #4
    Geef jezelf de tijd in de Amazone
    Om de Amazone te ontdekken, zul je veel tijd doorbrengen in boten die je naar de verschillende bezienswaardigheden brengen. Wil je niet te hoeven haasten om “alles” te kunnen zien, zorg er dan voor dat je minstens 3-4 nachten boekt in de Amazone.

    Tip #5
    Boek op tijd voor het hoogseizoen

    Van half december t/m eind januari is het hoogseizoen. Veel locals reizen in die periode en dan kun je te maken krijgen met hogere prijzen voor vliegtickets en hotels. Boek je hotel ruim van tevoren als je in deze periode reist. Andere drukke periodes zijn pasen, juli en augustus.

    4. Start met de voorbereiding van je trip

    Yess, je gaat naar de Amazone!

    Nu wordt het tijd voor de voorbereiding van je trip! De Amazone is geen doorsnee bestemming, waar je van alles kunt kopen, dus ga goed voorbereid op reis. 

    1. Haal een gele koorts vaccinatie als je die nog niet hebt.
    Een gele koorts vaccinatie is verplicht voor de Amazone. Je moet minstens 10 dagen voor je vertrek naar de Amazone ingeënt worden. Verder wordt bescherming tegen typhus en hepatitus A aangeraden.

    2. Win advies in over malariatabletten
    Check met je hotel en GGD of het noodzakelijk is om malariatabletten te slikken. Dit is afhankelijk van hoe ver je de jungle in gaat en hoe lang je blijft. 

    3. Check deze paklijst voor de Amazone

    • thermos voor water
    • zonnebrandcrème
    • hoed
    • muggenspray
    • zaklamp
    • claro sim kaart
    • luchtige kleding die snel droogt
    • zwemkleding
    • regenjack
    • sandalen
    • lange sokken voor in laarzen. (laarzen zijn vaak te leen bij de accommodatie)
    • tshirt met lange mouwen
    • trui voor koelere avonden
    • contant geld!
    • powerbank
    • verrekijker
    • lichtgewicht rugzak
    • waterdichte tas
    • reisverzekering
    • bewijs gele koorts vaccinatie
    • evt. malariatabletten
    • diep in de Amazone kun je geen medicijnen kopen, neem daarom het volgende uit voorzorg mee: anti diarree tabletten;  Loratadine: tegen allergische reacties, zoals bij huidirritaties, verkoudheid en beten van insecten; After bite voor insectenbeten; Paracetamol; antibiotica. Kijk hier voor meer info over vaccinaties, medicijnen en de medische zorg in Colombia.

    5. Check deze praktische informatie en tips

    Bagage

    Als je met de boot reist in het Amazonegebied, is het handig om geen zware koffers mee te nemen.  Neem voor de dagtours een lichtgewicht rugzak mee. Omdat het veel regent in de Amazone, is een waterdichte tas ook handig.

    Budget

    De Amazone is geen backpackers bestemming. Doordat je er alleen met het vliegtuig/boot kunt komen, zijn de transportkosten al een flinke hap uit je budget. Bovendien kun je de Amazone niet verkennen zonder gids en boot. Maar, door jezelf van tevoren goed te orienteren en prijzen te vergelijken, kun je de reis toch betaalbaar houden.

     

    Elektriciteit

    De stroom valt regelmatig uit. Ga je naar een accommodatie dieper in de jungle, dan is er meestal maar een aantal uur per dag elektriciteit, waarin je jouw devices kunt opladen. In de jungle  is geen airconditioning en meestal ook geen ventilator, maar omdat het ‘s avonds afkoelt, hoeft dat niet perse een probleem te zijn. 

    Evenementen en festivals

    25 April:
    De “verjaardag” van Leticia; een evenement met allerlei culturele en sportieve activiteiten
    Juli: 
    Festival de la Confraternidad Amazónica. Dit festival viert de sterke band tussen Colombia, Peru en Brazilië, met veel cultuur, sport en de kroning van Miss Amazonas.
    November:
    Pirarucú de Oro, het internationale festival van de populaire muziek uit de Amazone.

    Telefoon / wifi

    Claro heeft het beste bereik in de Amazone. Het is aan te raden om een lokale SIM kaart mee te nemen of te kopen in Leticia. Wifi is langzaam en niet alle hotels beschikken over wifi. Ga je de jungle in dan is er meestal geen of zeer beperkt wifi.

    Klimaat

    Het weer in de Amazone is het hele jaar door heet en vochtig. De temperatuur ligt tussen de 25 en 35 graden. ‘s Avonds koelt het flink af. Er zijn twee seizoenen in de Amazone: het droge seizoen en het regenseizoen, of wel het seizoen met laag water en het seizoen met hoog water. Het droge seizoen is van juni t/m oktober en het regenseizoen is van november t/m mei. Tijdens het regenseizoen kan de rivier wel 10 meter hoger zijn dan in het droge seizoen. Dit grote verschil in de waterstand zorgt ervoor dat de locals zich continu moeten aanpassen.

    Plekken die tijdens het regenseizoen goed bereikbaar zijn per boot, moeten nu lopend bereikt worden. Dit kan ook van invloed zijn op jouw reis: het regenseizoen is ideaal voor boot- en kajaktrips. De regen hoeft je niet te ontmoedigen. Neem een regenjas mee en je kunt er nog steeds op uit.  Nadeel is dat er meer muggen zijn in het regenseizoen. Het droge seizoen is beter om te hiken en het kan makkelijker zijn om wildlife te spotten. Nadeel is dat de zon dan extra fel is. 

     

    Locals & taal

    Kennis van de Spaanse taal is absoluut noodzakelijk in de Amazone. Met engels kom je niet ver. In de indiaanse gemeenschappen, wordt meestal ook spaanse gesproken (als tweede taal)

    Pinnen?

    Er zijn pinautomaten in Leticia, maar die  hebben niet altijd voldoende geld. In Puerto Nariño zijn geen pinautomaten. Bijna overal moet je contant betalen, dus neem voldoende contant geld mee

    Veiligheid
    • De Amazone, Leticia en Puerto Nariño staan als veilig bekend. Wel wordt afgeraden in Leticia om ‘s avonds tussen de verschillende landen te reizen, ook al is het maar even de “grens” over. Er zijn bendes die smokkelen tussen de 3 landen en daarom dien je Tabatinga ‘s avonds te vermijden of gebruik te maken van taxi’s en tuk tuks. Het centrum van Leticia is veilig, maar vermijd de buitenwijken.
    • Ga niet alleen de jungle in, maar maak een hike met een gids die de weg en de dieren goed kent!
    • Check hier het reisadvies van het ministerie van buitenlandse zaken

    Ben jij klaar om naar de Amazone te gaan, dan wensen we je veel voorpret bij het plannen van je trip! Check hier informatie over Leticia en Puerto Nariño en andere bijzondere bestemmingen in het Amazonegebied en algemene informatie over reizen naar Colombia.