Eten Cali

Home 9 Eten Cali

Het eten in Cali en Zuidwest Colombia, kan onderverdeeld worden in 5 regio’s, die elk hun eigen specialiteiten hebben: Valle de Cauca (hoofdstad Cali), Cauca (hoofdstad Popayán), Nariño (hoofdstad Pasto), Putumayo (hoofdstad Mocoa) en Huila (hoofdstad Neiva). Hier lees je alles over het lekkerste eten in Cali, Popayán en omstreken, van traditionele gerechten, tot snacks en populaire streetfood. 

TYPISCH CALI & ZUIDWEST COLOMBIA

VALLE DE CAUCA & CALI

In de Valle de Cauca zijn veel authentieke “Valluna” gerechten ontstaan en verder zijn er traditionele gerechten en snacks, die in een eigen jasje worden gestoken, zoals empanadas, Sancocho de gallina (goed gevulde kippensoep), tamales (pakketjes van maïsmeel gevuld met rundvlees, kip en groente)

Typisch voor Cali is de Cholado, een zomers beker vol “goodies”, zoals vers fruit, gecondenseerde melk  en siroop. Een heerlijk fris tussendoortje op een warme dag in Cali!

Andere specialiteiten van Cali en de Valle de Cauca zijn:

Chuleta
Gepaneerde varkenskotelet is een van de meest traditionele gerechten van Cali en de Valle de Cauca. De chuleta valluna wordt meestal geserveerd met salade en frietjes.

Marranitas
Balletjes bananen deeg die worden gevuld met chicharrones (buikspek) en hierna worden gefrituurd. Het resultaat: een knapperige, hartige snack

Aborrajados de plátano,
Plakken rijpe banaan met daartussen witte kaas / mozzarella kaas, die door een beslag van eieren en bloem worden gewenteld. Hierna worden de pakketjes gefrituurd en wordt de kaas lekker “chewy”

Manjar blanco
Manjar blanco is de lokale versie van de dulce de leche (caramel) en is typisch voor de Valle de Cauca regio. Manjar blanco wordt gemaakt met melk, suiker en geweekte rijst. Door de rijst heeft deze caramel een andere (meer pap-achtige) structuur dan de arequipe uit de Antioquia regio

Torta de pastores
Een traditioneel nagerecht, dat erg populair is tijdens het kerstseizoen. Het basisrecept wordt gemaakt van o.a. rijstpudding, port, cakekruimels, kaas en vanille. Verder wordt er kaneel en nootmuskaat aan toegevoegd. 

POPAYÁN

Popayán staat in heel Colombia bekend om het jaarlijkse gastronomische festival en de smaakvolle gerechten. In 2008 werd Popayán erkend door Unesco als gastronomische hoofdstad.

Empanadas de Pipián
Empanada’s met een puree van aardappelen, kruiden en pinda’s. Als sausje krijg je er een pikante pindasaus bij, wat deze empanada uniek maakt in Colombia.

HUILA

Asado Huilense
Dit is een van de meest traditionele gerechten van Huila. Het varkensvlees wordt gemarineerd in jus d’orange, bier, kruiden en groenten. Hierna wordt het gerecht afgedekt met bananenbladeren en gebakken in een klei-oven. De Asado Huilense is erg populair tijdens het folklorefestival in Neiva, elk jaar in juni.

NARIÑO & PUTAMAYO

Helemaal in het zuiden, in Nariño en Putumayo, is de culinaire invloed van buurlanden Ecuador en Peru goed te merken. 

In Nariño, is de Cuy asado (gegrilde cavia) een populair gerecht. Er is een traditie in Nariño dat bij speciale gelegenheden geroosterde cavia wordt gegeten. Dit gerecht is overgewaaid van buurland Ecuador, waar het erg popular is. De cuy asado is de authentieke smaak van Nariño. 

In Putumayo, wordt de Platano Hartón gebruikt, om een puree van bakbananen te maken. Deze banaan heeft de goede structuur voor de puree, die Tacacho wordt genoemd. Meestal wordt er chicharron bij geserveerd (gefrituurd buikspek).

#NaarColombia Tips

#Tip 1
Het lekkerste eten van Cali, proef je tijdens een van de food tours in Cali en in de beste restaurants van Cali.

#Tip 2
Check out onze reisgids Cali en Zuidwest Colombia voor handige tips en informatie over de beste wijken om te overnachten in Cali.

#Tip 3
Reisgidsen voor andere bestemmingen vind je hier.