Wat te doen
in Medellín

Home 9 Medellin 9 Reisgids Medellin 9 Wat te doen in Medellin? Hoe boek je veilig excursies + bonus tips

Wat te doen in Medellín? Teveel om op te noemen! Wij geven je tips voor de leukste (gratis) dingen om te doen, de beste stadstours en de leukste excursies vanaf Medellín. Zo haal je het maximale uit jouw trip!

NaarColombia

Leuke dingen om te doen

10 tips + bonustips

1. Met de kabelbaan naar Parque Arví

Reis samen met de locals met de metrocable. Het uitzicht op de stad, maar ook op de comuna’s is indrukwekkend; dorpjes met smalle straatjes, die steil tegen de berg aan zijn gebouwd.  Ondanks de zichtbare armoede, ziet het er gezellig uit, omdat het leven zich buiten afspeelt. Natuurreservaat Parque Arví is de laatste stop. Je kunt er wandelen en het is een leuke plek voor een lunch tussen de locals op zondag. 

 

2. Zet een echte Botero op de foto

Bij Plaza Botero in het centrum van de stad, kun je de kunstwerken van de “meester” bewonderen. Botero staat bekend om zijn abstracte, “oversized” beelden van mensen en dieren. Er staan 23 bronzen Botero’s, verspreid over het plein. Wil je meer weten over Colombia’s beroemdste kunstenaar en ook zijn schilderijen zien, bezoek dan meteen Museo de Antioquia, dat ook aan het plein ligt. 

 

3. Shop till you drop in de grootste mall van Colombia

De giga mall met bijna 400 winkels en een grote foodcourt, ligt op 5 minuten van het metrostation van Envigado. Viva Centro Comercial heeft o.a. een grote Exito “Wow” winkel, Homecenter, 16 bioscoopzalen, groot Viva park speciaal voor de kids en zelfs een sportcenter met voetbal- en volleybalvelden. Kijk hier voor meer shopping tips in Medellín.

4. Slenter rond in een kasteeltuin

Een kasteel, midden in Medellín? Ja, je leest het goed! In de tuin van Museo el Castillo in El Poblado, zitten papegaaien hoog in de bomen en springen eekhoorntjes rond. Je kunt ook een kijkje nemen in het kleine museum, maar je komt hier voor de tuin. Ook leuk; picknicken in de tuin -:) Je kunt een picknickmand bestellen via de website van Museo el Castillo.

5. Pak de fiets op autovrije zondag (Ciclovía)

Op alle zon-en feestdagen van 6.00u tot 14.00u, wordt een gedeelte van de wegen afgesloten voor auto’s. De zondag is daarmee de ideale dag voor een fietstochtje of een wandeling. Zo kun je o.a. fietsen van El Poblado naar Envigado (6.5 km). Er is een gezellige drukte met kraampjes en veel slenterende gezinnetjes.

6. Ga op Spaanse les

Medellín is een geliefde stad bij studenten. Bij de talenscholen, zijn lessen mogelijk op elk niveau en voor elke tijdsduur. Tussen het studeren door, kun je meedoen met excursies die worden georganiseerd door de school.  Lees hier over onze eigen ervaring en onze tips voor Spaans studeren in Medellín

7. Duik in de geschiedenis van Medellín

Een bezoek aan Museo Casa de la Memoria, is bijna een must, als je een Comuna 13 tour gaat doen. Het is een modern, interactief museum, waar je inzicht krijgt in de geschiedenis van het drugsconflict. Er is een aparte ruimte, waar de slachtoffers van het jarenlange drugsgeweld een gezicht hebben gekregen door de vele foto’s en verhalen. Een ding is zeker: na een bezoek aan dit museum, zullen de verhalen van de locals in Comuna 13 nog meer indruk maken! Tip: Neem je oortjes mee, connect met de wifi in het museum en download de Engelstalige app! De entree is gratis. Het museum ligt in Parque Bicentenario in het stadscentrum. Het ligt wat verder van de toeristische attracties af. Vanaf Plaza Botero (Berrío metrostation) kun je er naartoe met de Tranvía (tram).

 

8. Gooi de heupen los tijdens een salsales

Wij vinden dat je niet naar Colombia kunt gaan, zonder een dansje te wagen -;) Medellín mag dan wel niet de salsa “status” hebben van Cali, er zijn verschillende dansscholen of cafés waar je jouw eerste salsa moves kunt leren. Nog niet zeker of salsa iets voor jou is? Doe dan een gratis proefles, bij o.a. Café Son Havana of dansschool Dancefree. 

 

 

9. Ga chillen in de botanische tuin

De Jardín Botánico ligt op een terrein van 14 hectare naast Parque Explora. Je kunt er o.a. wandelen langs een klein meer met schildpadjes en er zijn verschillende vogelsoorten en leguanen. Kleine (en grote ) kinderen kunnen met een grappig treintje door het park rijden -:) Jardín Botánico is ook populair voor festivals, trouwerijen en de jaarlijkse orchideeën tentoonstelling, tijdens de Feria de las Flores.

11. Enjoy de skyline (insiders tip)

Er zijn veel leuke plekken om te genieten van het uitzicht op de stad. Een van onze favoriete plekken én een echte insiders tip is restaurant la Octava Maravilla / Mirador Sabaneta. Het achtste wereldwonder ligt in Sabaneta, een buitenwijk van Medellín. Het uitzicht is prachtig en hier dronken we een van de lekkerste -en mooiste- piña colada’s ooit. Kom vroeg want het restaurant is erg populair bij locals en je kunt niet reserveren. Je kunt niet met credit card of pinpas betalen, dus neem voldoende cash mee. Een taxi vanuit el Poblado via de InDriver App kostte ons COP20.000/€ en de rit duurt 30-40min. Lees hier over onze eigen ervaring bij La Octava Maravilla.

10. Probeer het lekkere eten en drinken

Bestel een drankje bij een van de kleurrijke cafeetjes in Lleras park, proef een ambachtelijk gebrouwen biertje bij een cerveceria en check out de “foodie” wijk Manila in el Poblado. Proef typisch lokaal eten zoals de heerlijke Ajiaco soep bij Mondongo’s aan la 70 (zie foto) of ga eten in een oud pakhuis bij Mercado del Rio. Kijk hier voor onze tips voor de beste restaurants van Medellín. Meer weten over typisch lokale gerechten en de lekkerste streetfood in Medellín? Check dan de pagina Medellín Culinair. Buen provecho! 

12. Ga naar een voetbalwedstrijd met een local

Colombianen zijn hartstochtelijke voetbalfans en de leukste manier om deze passie van dichtbij mee te maken is in het stadion. Medellín heeft twee teams: Atletico Nacional en Independente Medellín (DIM). De rivaliteit tussen deze teams is enorm. Ken je geen locals die naar de wedstrijd gaan? Reserveer dan een tour met gids. Zo’n tour boek je hier. Ga je niet naar het stadion, dan kun je de wedstrijd zien in een van de vele cafés in Medellín.

Bonus tips

1. Bezoek Medellín tijdens de kerst

Als er één stad in Colombia bekend staat om de extravagante kerstverlichting (El Alumbrado) dan is het Medellín wel! Denk hierbij niet aan simpele decoraties! De cultuur van Antioquia wordt uitgebeeld, net als bloemen en dieren uit de regio. Om je een idee te geven van de omvang: 28 miljoen LED lampjes, 1000 kilometer aan snoeren met kerstlampjes, 30.000 handgemaakte figuren en 250 mensen die de versieringen installeren. Het kerstseizoen begint op 7 december, maar de lampjes worden al een week eerder aangestoken en zijn te bewonderen tot en met de eerste week van januari. Elk jaar worden de locaties voor de versieringen bekend gemaakt. Je kunt de prachtige kerstverlichting ook met een gids gaan bekijken, in de verschillende buurten van Medellín. De tour boek je hier. 

 

2. Leuke dingen om te doen met de kids

Parque Explora
Een groot interactief museum, inclusief aquarium en planetarium. Hier kunnen de kids zelf actief bezig zijn.  Goed te combineren met de Jardín Botánico (5 min. lopen) 
Hacienda Napoles

Een themapark op 178 km van Medellín. Het park bestaat uit een waterpark en dierentuin, gebouwd op het vroegere landgoed van Pablo Escobar. Na zijn dood wilde de Colombiaanse overheid iets positiefs doen met het terrein en het is nu een populair familiepark. Je kunt overnachten in een van de hotels in de omgeving van Hacienda Napoles of Doradal.

 

Georganiseerde tours

Stadstours

Gratis stadswandeling

Een stadswandeling is een handige introductie van de stad. Je ziet de highlights en ondertussen hoor je verhalen over de geschiedenis van Medellín. Ook deelt de gids handige tips met je. De tour is niet helemaal gratis: aan het eind van de tour geef je de gids een fooi. Indicatie is zo’n  COP 30.000 / €7.50 per persoon. De tours boek je o.a. bij Real City Tours. Een verrassende gratis tour vonden wij de El Poblado tour.

Lees hier over onze ervaring met de El Poblado tour.

Comuna / grafitti tour

Medellín is de stad van de transformatie en tijdens de community tours, hoor je het echte verhaal van de locals achter die transformatie. De populairste tour is de graffiti tour in Comuna 13, waar de graffiti  en andere straatkunst het leven in de comuna uitbeelden. Er is een groot aanbod aan Comuna 13 tours. Wij hadden een goede ervaring met de tour in de Graffivan.

Wil je een onbekendere Comuna bezoeken, dan kun je de Comuna 8 (Barrio Sierra) bezoeken, in combinatie met een bezoek aan een koffieplantage. NB: Je kunt Comuna 8 niet zelfstandig bezoeken, dat is niet veilig. Er is 1 geautoriseerde organisatie die bevoegd is om hier tours te doen en dat is Urban Coffee Tour.

Lees hier over onze ervaring met de Urban Coffee Tour.

fruittour

Tijdens een tour op de fruitmarkt, worden je zintuigen verwend met veel verschillende kleuren, smaken en geuren. Tijdens de tour proef je veel soorten exotische vruchten en fruitsapjes. Met een gids haal je het meeste uit je bezoek. De gids kent de grote, hectische markt op z’n duimpje en een praatje met de verkopers is zo gemaakt.  Ook vertelt de gids je de verhalen achter de markt en de mensen. Een tour op de fruitmarkt boek je hier.

Dagtrips

Dagtrip Guatapé en el Peñol

De populairste dagtrip vanuit Medellín. De trip is meestal inclusief typisch Colombiaans ontbijt, lunch in het kleurrijke dorpje Guatapé en een boottochtje op het stuwmeer. Wil je el Peñol beklimmen, hou er dan rekening mee dat de entree meestal niet is inbegrepen. (ong. COP20.000/€5)

Kijk hier voor onze reigsgids Guatapé en el Peñol

Actieve “adrenaline kick” tour

Paragliden, rapellen, raften, offroad rijden met een ATV, hiken…aan mogelijkheden om lekker actief bezig te zijn geen gebrek! Wil je echt een kick; probeer dan deze zipline hangmatten uit Hier boek je de hammock zipline tour vanaf Medellïn.

Tour naar koffieplantage

Voor een koffietour hoef je niet ver te gaan; zelfs in de buitenwijken van Medellín zijn koffieplantages te vinden, zoals in Sabaneta en Envigado. Tijdens een rondleiding, leer je alles over koffie, van “bean tot cup”. Onze tip; combineer een rondleiding op een koffieplantage met een andere authentieke Colombiaanse ervaring; paardrijden! Met zo’n combitour haal je het maximale uit jouw dag. Zo’n tour boek je hier.

Weekendje weg

Glamping in Guatapé

(83 km van Medellín)

Als je blijft overnachten in Guatapé,  kun je optimaal van de omgeving genieten. Vooral als je logeert in een tent, midden in de natuur. Boek voor extra luxe een tent met privé jacuzzi -:) Overdag kun je hiken of een kajak tocht maken op het meer. Pak ook ‘ns een mono taxi naar Guatapé, voor een kopje koffie in het “meest kleurrijke dorpje van Colombia”. Check out deze luxe tenten: Bosko glamping en Domus glamping

Go back in time in Jardín

(131 km van Medellín)

Jardín is een van die dorpjes waar de tijd stil is blijven staan. Op zondag komen de boeren op hun paarden naar de stad, voor een kopje koffie (of wat sterkers). De leukste plek van het dorp, vinden wij het centrale plein. Bestel een kopje koffie en laat het dorpsleven aan je voorbij trekken. In de omgeving kun je mooi wandelen, vogels spotten of hiken naar een spectaculaire grot. Check hier nog meer leuke dorpjes voor een side trip vanuit Medellín. 

Río Claro Reserva Natural

(152 km van Medellín)

Bij natuurreservaat Río Claro kun je wandelen en vogels spotten en er zijn allerlei activiteiten te doen zoals ziplinen, raften (de rustige versie) en grotten ontdekken. Accommodaties variëren van een kamer in het eco-hotel tot een privé cabaña. 

5-star tours 

Dagtrips

Avontuur/Paragliden

POPULAIRE BESTEMMINGEN

TIPS

  • Veiligheid
  • Geldzaken
  • Consulaten

OVER ONS

“Wherever you go, go with all your heart” – Confucius – Colombia is onze passie en ons Nederlands-Colombiaanse team wil die passie graag met je delen.

Copyright © 2019 – 2022 NAARCOLOMBIA.COM. All Rights Reserved.