Villa de Leyva

Home 9 Home 9 Bogotá en Noord Bogotá 9 Villa de Leyva

Koloniale stad hoog in de Andes

Villa de Leyva is een van de mooiste koloniale steden van Colombia. In 1954 werd de stad uitgeroepen tot nationaal monument. Villa de Leyva ligt op 2140 meter hoogte in de regio Boyacá en heeft zo’n 17.500 inwoners. Vanaf Bogotá ben je er in 3-4 uur met de bus.  

Megaplein
Het centrale plein is de grote blikvanger. Met een omtrek van 120 bij 120 meter, is Plaza Mayor een van de grootste pleinen in Latijns Amerika. Doordeweeks kan het plein vaak uitgestorven zijn, maar in het weekend wemelt het van de activiteit, met dagjesmensen uit Bogotá. 

Opvallende architectuur
Het meest opvallende gebouw net buiten de stad is Casa Terracotta, een huis dat helemaal is gemaakt van klei. Het is het levenswerk van de Colombiaanse architect Octavio Mendoza Morales. Je kunt Casa Terracotta ook van binnen bekijken. 

Hier vind je tips en de leukste dingen om te doen.

# NaarColombia tips

Tip #1
Pak de fiets
De omgeving leent zich prima voor een leuke fietstocht. Wil je fietsen -maar dan anders-, check dan Aventurapark Villa de Leyva. Hier koop je voor zo’n COP30.000 / €7.50 een kaartje voor zipline biking! Aventura park ligt op 14 km van de stad, tegenover Parque la Periquera. Check de facebook en website van Aventurapark voor foto’s en meer info.

Tip #2
Drink een glaasje wijn van Colombiaanse bodem
Laat je verrassen door een wijntje van de wijngaard Viñedo Ain Karim, op 10 km van Villa de Leyva. Je kunt er een rondleiding boeken met verschillende proeverijen.

Tip #3
Ga op zaterdag naar de markt
Slenter wat rond op Plaza Mercado en snuif de authentieke ambiente op

Tip #4
Bezoek het dorpje Ráquira, de “hoofdstad van de keramiek”
De souvenirwinkeltjes zijn elke dag open, maar op zondag is er markt, dus dan is het er het levendigst.

Tip #5
Ga hiken in Iguaque National Park.
Santuario de Fauna y Flora Iguaque ligt op 13 km buiten de stad. Je kunt hier hiken in het paramó landschap met haar unieke flora en fauna. Entree voor het park is COP48.000/€12, maar de tarieven worden elk jaar aangepast.


Enthousiast geworden?
Boek dan hier de leukste plekken om te overnachten in Villa de Leyva