Caño Cristales

Home 9 Home 9 Los Llanos 9 Caño Cristales

De mooiste rivier van de wereld?

Caño Cristales wordt ook wel “de mooiste rivier van de wereld” genoemd. De rivieren, stroomversnellingen en watervallen strekken zich uit over een afstand van 100 km en maken deel uit van het Serranía de la Macarena Nationaal Park in de regio Meta. Het park is een “meeting point” van het Andes gebergte, het Amazone regenwoud en de vlaktes van de Llanos. Hierdoor is het een perfecte plek om wildlife te spotten in de jungle, te hiken naar rotsformaties en watervallen, boottochtjes te maken en te chillen in natuurlijke pools. 

Hier lees je alles over de Caño Cristales. Waarom kleurt de rivier roze, hoe kom je er en tips.

Waarom kleurt de rivier roze?
De helft van het jaar, lijkt Caño Cristales op elke andere rivier in Colombia, maar tussen juni en november, geven rode, paarse, groene, blauwe en gele kleuren de rivier de bijnaam “de vloeibare regenboog”, “de rivier van 5 kleuren” of simpelweg de mooiste rivier van de wereld. Het zijn de waterplanten “Macarenia Clavígera”, die de rivier de bijzondere roze-paarse kleuren geven. De kleuren veranderen onder invloed van de zon.

Hoe kom je in Caño Cristales?
Toegang tot Caño Cristales, is alleen mogelijk vanaf het stadje la Macarena, ten zuiden van Serranía de la Macarena Nationaal Park. In het stadje wonen ongeveer 32.000 mensen en er zijn enkele hotels en restaurants.  Je kunt niet op eigen houtje naar Caño Cristales, dat kan alleen met een officiële, door het park erkende gids. Vervoer naar/in het park is per terreinwagen en boot.

# NaarColombia tips

Tip #1
Boek een pakketreis
Een reis inclusief vlucht naar la Macarena, onderdak en activiteiten, is te boeken met vertrek vanaf Bogotá (75 minuten). Verder zijn er vluchten vanuit Medellín, Villavicencio en Cali. Check hier de opties voor een pakketreis naar Caño Cristales.

Tip #2
Regel de vlucht en het hotel zelf
Wil je geen pakketreis boeken, dan zijn er enkele hotels die de trip naar Caño Cristales eventueel voor je kunnen regelen. Dat kan bv. via la Manigua lodge, op 9 km van Caño Cristales en 20 min. per boot vanaf la Macarena.

Boek hier overige hotels in la Macarena.

Tip #3
Regel je trip op tijd
Om het ecosysteem te beschermen, wordt er een zeer beperkt aantal bezoekers toegelaten 

Tip #4
Houdt rekening met strenge regels in het park

Zo zijn plastic flessen verboden en is zwemmen met zonnebrandcrème op niet toegestaan (dit is schadelijk voor de waterplanten).

De geschiedenis van Serranía de la Macarana Nationaal park
Caño Cristales was gesloten voor het publiek en gedeeltelijk vernield door de guerrilla, paramilitairen en het leger tussen 1989 en 2009. Hierna werd het geleidelijk aan veiliger en kwamen de touroperators in het gebied. Tegenwoordig heeft bescherming van het ecosysteem van Serranía de la Macarena Nationaal Park een zeer hoge prioriteit. Caño Cristales is een groeiende eco-toerisme bestemming en het gebied is veilig om te reizen met een touroperator.

Duurzame ontwikkeling
Cormacarena is het instituut voor duurzame ontwikkeling, dat verantwoordelijk is voor de bescherming in het Macarena gebied. Er worden maar ongeveer 200 bezoekers per dag toegelaten en bezoekers worden toegewezen aan verschillende gedeelten van het park. De lokale gemeenschappen zijn heel toegewijd aan de bescherming van het gebied en zorgen ervoor dat het er niet te druk wordt. Daarom moeten bezoekers zich aan strenge regels houden. In 2009 bezochten 700 bezoekers het gebied en dat aantal groeide naar 16.000 bezoekers in 2018. Door de strenge maatregelen, is het effect op de natuur van het ecotoerisme minimaal.

Het sociale en economische effect van het ecotoerisme is groot, omdat lokale families en gemeenschappen de trips organiseren en leiden. In het begin waren 35 families betrokken bij het ecotoerisme, tegenwoordig zijn dat maar liefst 650 families. Het ecotoerisme zorgt niet alleen voor bewustwording bij de inwoners van la Macarena. De locals zijn ook enorm trots op hun natuur en cultuur. Tijdens een culturele avond, krijgen ze een kans om hun cultuur en gewoonten te delen met de reizigers 

Wetenschappelijk onderzoek
In de provincie Meta, is 40% van de oppervlakte een beschermd natuurgebied. Naast Caño Cristales, worden ook Laguna de Loma linda, Piscinias del Güejar en Cañon del Güejar beschermd. In 2018 werd er onderzoek gedaan naar de flora en fauna in de rivieren de Guayabero, Duda en Losada.

Dit onderzoek werd uitgevoerd door Cormacarena in samenwerking met het Alexander von Humboldt Instituut. Dit zijn de resultaten in aantal soorten: 66 microalgen, 114 macro-ongewervelde dieren, 245 vissen, 38 kikkers en padden, 24 hagedissen, 33 slangen, 7 schildpadden, 4 krokodillen en 737 vogels.