Reisinformatie A-Z

Op deze pagina vind je reisinformatie en tips voor je trip naar Colombia, zoals: belangrijke telefoonnummers, informatie over het klimaat, beste reisperiode, tips voor het kopen van een SIM kaart, wifi en meer.

NaarColombia

Belangrijke telefoonnummers

Ambulance, politie en brandweer: 123

Landencode: 0057

Netnummers:

  • Bogotá: 1
  • Medellin, Monteria, Quibdó: 4
  • Armenia, Manizales, Pereira, : 6
  • Cali, Palmira, Pasto, : 2
  • Barranquilla, Cartagena, Santa Marta, Sincelejo, Valledupar, Riohacha: 5
  • San Andrés, Ibagué, Leticia,Villavicencio, Yopal: 8

 

Belastingen

Btw
Locals betalen 19% BTW (IVA) op bv. hotelreserveringen, als toerist hoef je dit niet te betalen. Wij hebben gemerkt dat dit soms wel op je rekening staat, maar dit hoef je als toerist dus niet te betalen. BTW op elektronica, sieraden en kleding, kun je op het vliegveld terugvorderen bij een van de kantoren van Dian.

Luchthavenbelasting
De luchthavenbelasting voor internationale vluchten vanaf El Dorado airport in Bogotá is USD $ 46 of COP $ 183.500 / €43. (tarief december 2023) Bij veel vliegtickets is dit inbegrepen.

Beste reisperiode

Colombia is het hele jaar door te bezoeken. Ook in het regenseizoen regent het zelden zoveel, dat je er niet op uit kunt trekken. Ga je naar Colombia met een speciaal doel, bv. om walvissen te spotten in Chocó of de roze rivier te zien in Caño Cristales, dan ben je wel gebonden aan een bepaalde periode. De walvissen zijn te zien van juli t/m oktober en de roze rivier van juni t/m november. Check de reisgidsen van de verschillende bestemmingen voor meer informatie over de beste reisperiode.

Evenementen
Wil je een van Colombia’s vele evenementen bezoeken, zoals het carnaval in Barranquilla en de Feria de las Flores in Medellín, kijk dan hier voor de evenementenkalender 2024. 

Vakanties en “puentes”
In vakanties en “puentes” (lange weekends in combinatie met feestdagen), reizen Colombianen zelf veel. In die periodes kunnen de prijzen flink stijgen en kan het erg druk zijn op bepaalde plekken. Ben je gebonden aan deze periodes, boek je accommodatie dan ruim van tevoren en vermijdt de meest toeristische plekken. Als je activiteiten vroeg op de dag doet, ontwijk je de grootste drukte. Met name de paasweek (Semana Santa) en december-januari zijn drukke vakantieperiodes (vooral vanaf de kerst) en de schoolvakantie juli-augustus (vooral vanaf half juli)

 

Elektriciteit

Colombia gebruikt 120V met type A en B-stekker. Neem daarom een wereldstekker mee als je vanuit Nederland reist of koop een adapter in Colombia. Reis je vanuit het Caraïbisch gebied, dan kun je de Amerikaanse stekkers gebruiken die je normaal gebruikt.

Feestdagen

Colombia kent maar liefst 18 officiële vrije dagen. Door een “wisseltruc” worden er lange weekends “gemaakt”, als de feestdag niet valt op een maandag. De feestdag wordt dan verschoven naar de maandag erna, om er zo een lang weekend van te maken. Dit lange weekend wordt een “puente” (brug) genoemd.

Klimaat

Door de verschillen in hoogte, is het klimaat van Colombia niet met 1 zin te beschrijven.

Colombia kan grofweg in 4 “zones” worden verdeeld:

  • Tierra caliente; de tropische zone, van zeeniveau tot ongeveer 900meter
  • Tierra templada: de gematigde zone, van ongeveer 900 tot 2000 mete
  • Tierra fria; de koude zone, van ongeveer 2000 meter tot 3500 meter
  • Páramo: heidegebieden en sneeuwlandschappen, van ongeveer 3500 tot 4500 meter

Colombia kent geen seizoenen, maar een droge tijd en een regentijd.

De droogste tijd is over het algemeen genomen van december-maart. Kijk voor meer informatie in de reisgidsen per bestemming.

Locals - taal en gastvrijheid

Colombianen zijn warm, hartelijk en servicegericht. Ze zijn trots dat je hun land hebt uitgekozen voor jouw reis. Kijk niet raar op als je in een stadje aan iemand de weg vraagt en diegene loopt helemaal met je mee. Dat wordt in de regel niet als opdringerig bedoeld, maar juist als beleefd. Men voelt zich verantwoordelijk voor je veiligheid. 

Taal
Spaans. In San Andres en Providencia is ook Engels een officiële taal. In Colombia wordt erg weinig Engels gesproken. In toeristische steden zoals Cartagena, spreken meer mensen Engels, met name bij de hotels en touroperators. Een basiskennis Spaans, maakt de communicatie dan ook een stuk makkelijker. 

Online vliegtickets kopen
  • Colombiaanse luchtvaartmaatschappijen, bouwen soms een extra veiligheid in bij het betalen van binnenlandse vluchten met een buitenlandse creditcard. Het kan zijn dat je creditcardbetaling dan niet geaccepteerd word. Neem in dat geval contact op met de luchtvaartmaatschappij. Check ook je email box met ongewenste berichten, want daar komen de mails soms in terecht.
  • Ook Nederlandse banken kunnen een creditcard transactie soms blokkeren, als je een ticket voor Colombia wilt boeken.
  • Boeken via een internationaal platform zoals Expedia en Skyscanner gaat meestal probleemloos.
Paklijst

Colombia is een erg divers land met verschillende weersomstandigheden, dus de paklijst voor kleding verschilt per bestemming.

Voor elke bestemming in Colombia is het handig om mee te nemen:

  • Mobiele telefoon met gedownloade apps 
  • Wereldstekker
  • Koptelefoon/oortjes
  • Kleine rugzak
  • Thermos voor water
  • Credit card
  • Zonnebrandcrème
  • Poncho (in regenseizoen)
  • Bewijs reisverzekering

Check hier welke reisdocumenten je nodig hebt voor Colombia.

Reizen met kinderen

Colombianen zijn gek op kinderen. Leer je kinderen een paar woordjes Spaans en de mensen zijn helemaal vertederd. 

“Me llamo” en “Como estas” doen de Colombianen al smelten. Veelgehoorde koosnaampjes van de locals voor de kleintjes zijn: “linda”, “mi vida”, “amor” en “preciosa”. 

De grotere shopping malls hebben meestal speeltuintjes en andere speelmogelijkheden, ook voor de wat grotere kinderen. Bij bezienswaardigheden zijn er meestal gereduceerde kinderprijzen. De meeste restaurants hebben een kinderstoel en iets kleins (en bekends) om te eten. De supermarkten in grote steden zoals Exito, hebben een ruim assortiment baby artikelen. 

Tips:

  • Een draagzak voor de kleintjes is vaak handiger dan een buggy
  • Afhankelijk van de regio waar je naartoe gaat, kan het handig zijn om een auto te huren, zodat je flexibeler bent en de spullen van de kinderen kwijt kunt.
  • Huurauto’s hebben vaak geen kinderzitjes. Je kunt eventueel zelf een opblaaskussentje meenemen
  • Er zijn veel babyartikelen te koop, maar misschien niet van jouw favoriete merk. Gebruik je het liefst een bepaald merk baby artikelen, neem dit dan voor de zekerheid van thuis mee.
    Shopping malls en winkels

    Shopping malls zijn erg populair in Colombia. Naast de diverse winkels met merkkleding, electronica, sieraden etc. is er meestal ook een warenhuis, zoals Exito.  Een shopping mall heeft voor Colombianen ook een belangrijke sociale functie. Het is een ontmoetingsplek, waar je met je vrienden afspreekt, of met de familie naar toe gaat. Bijna elke grote mall heeft wel een bioscoop, een foodcourt, speelmogelijkheden voor de kinderen en zaakjes om iets te drinken. Vooral op zondag, is het een echte familiedag en dan kan het erg druk zijn. 

    Supermarkten zijn over het algemeen open van 8.00uur tot 21.00uur. Er zijn een aantal drogisterijen 24/7 open.

    Bekende supermarkten zijn o.a.:

    • Olympica, met supermarkten en drogisterijen; de Drogerias Olimpica 24/7
    • Supermarkt Exito, die ook medicijnen verkoopt
    • Carrefour, Falabella, Jumbo en Carulla. De laatste is een duurdere supermarkt die veel geïmporteerd eten verkoopt
    SIM kaart met data kopen

    Een SIM kaart is goedkoop en makkelijk verkrijgbaar, zoals bij provider Claro, die in bijna elk winkelcentrum (groot of klein) wel een vestiging heeft. Onze ervaring is dat de service en het bereik goed is van Claro. Voor zo’n COP 25.000, iets meer dan 6 euro, heb je een lokaal nummer met onbeperkt local calls en internet.
    Er zijn verschillende pakketten waar je uit kunt kiezen. Het lokale nummer heb je nodig om taxi apps te kunnen gebruiken, zoals Uber en InDriver. Bovendien is de internetverbinding niet overal even
    stabiel, dus een telefoon met internet is dan erg handig.

    Solo travel

    Als je alleen reist, ben je niet de enige in Colombia en zul je veel andere solo travelers tegenkomen. Ook als je vooral stelletjes tegenkomt, is een praatje zo gemaakt, want de meeste mensen vinden het leuk om hun reiservaringen te delen. Als je (als vrouw) alleen op reis bent in Colombia, krijg je waarschijnlijk veel vragen, zeker als je wat ouder bent.  In eerste instantie vinden veel Colombianen het een beetje gek dat je alleen reist. “Waar is je man?”, “waar zijn je kinderen?” etc. Als je verder praat, blijkt dat ze het vooral een spannend idee vinden om zelf alleen op reis te gaan, en vinden ze alleen reizen eigenlijk wel stoer. Als vrouw alleen, is men vaak een beetje bezorgd over je. Men voelt zich verantwoordelijk en wil extra graag dat je een fijne tijd hebt, wat voor hartverwarmende taferelen kan zorgen. 

    Straatverkopers

    In Colombia is het heel normaal, dat mensen eten en drinken en andere spullen te koop aanbieden; op straat, in de bus en op het strand. In het historische hart van Cartagena bijvoorbeeld, zijn er veel straatverkopers. Als je hier geen zin hebt, dan volstaat “No gracias”. Dat is voor de straatverkopers meestal voldoende om je niet lastig te vallen. 

    Tijdzone

    Alle steden in Colombia hebben dezelfde tijdzone; UTC -5. 

    • Tijdens de Nederlandse zomertijd is het in Colombia 7 uur vroeger.
    • Tijdens de Nederlandse wintertijd is het in Colombia 6 uur vroeger.
    • Het is in Colombia 1 uur vroeger dan in het Caraïbisch gebied
    Toegankelijkheid minder validen

    De grotere luchthavens hebben liften, rolstoelen en aangepaste toiletten. Grotere hotels hebben meestal een paar aangepaste kamers met handgrepen en een aangepast toilet. Veel kleinere hotels en restaurants houden niet specifiek rekening met minder validen. Winkelcentra en musea hebben vaak voorzieningen, zoals rolstoelen en aangepaste toiletten. 

    Wifi

    De meeste hotels, hostels, shopping malls en veel bars en restaurants hebben wifi. Bij de hotels verder in het binnenland, is er niet altijd internet, of alleen in de gemeenschappelijke ruimtes. De grotere luchthavens hebben ook gratis wifi. Meestal is dit beperkt tot een half uur of een uur en moet je daarna weer opnieuw inloggen.

    Tip:
    Bij koffietentjes of foodcourts, waar je niet automatisch kunt verbinden met wifi, staat de wificode soms op je kassabon.

    Data bundles
    Populaire providers zijn Claro, Tigo en Movistar. Reis je buiten de steden, dan heeft Claro het beste bereik.

    Digital nomads
    Medellín is dé stad in Colombia die bekend staat bij digital nomads, door het goede internet, de vele Co-work spaces en de internationale sfeer.